Vesti

Sa sednice Komisije za spoljne poslove …

Sreda, 10.07.2019
Komisija za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije održala je danas redovnu sednicu kojom je predsedavala Vjosa Osmani, predsednica, na kojoj je bila pozvana ministarka za evropske integracije Dhurata Hoxha, da izveštava o procesu liberalizacije viznog režima.

Predsednica Osmani je istakla da je od interesa znati stavove zemalja Evropske unije u vezi sa ovim procesom, ali i stav Vlade Kosova u odnosu na zahteve Evropske unije.

Ministarka Hoxha, pred članovima Komisije, navela je da je na odugovlačenje liberalizacije viznog režima uticao i izborni proces održan u Evropskom parlamentu.

Ona je takođe naglasila zemlje koje su najviše skeptične u vezi sa slobodnim kretanjem Kosovara.

"Francuska, Belgija i Holandija imaju dilemu oko liberalizacije viznog režima. Zabrinutost Francuske ostaje migracija građana Kosova", dodala je ministarka Hoxha.
Međutim, članovi Komisije najveći značaj su pridali pitanju političkog uticaja na liberalizaciju viznog režima, kao i nivou ispunjavanja kriterijuma od strane Vlade Kosova koje je postavila Evropska Komisija za postizanje bezviznog kretanja građana Kosova.

 

Nga mbledhja e Komisionit për Punë të Jashtme...