Skupština Republike Kosova

Predsedništvo Skupštine održalo je sednicu na elektronski način

06.07.2020

Predsedništvo Skupštine Republike Kosova, kojem je predsedavala predsednica dr. Vjosa Osmani, danas je održalo sednicu na elektronski način, sa platformom ZOOM. 

Uz prisustvo predsednika parlamentarnih grupa, Predsedništvo je utvrdilo agendu rada Skupštine za ovu nedelju i razmatralo druga pitanja u svom delokrugu.

Predsedništvo je donelo odluku da u četvrtak 9. jula 2020. Skupština nastavi rad nedovršenih sednica, od 11. i 23. juna 2020. a zatim da održe novu sednicu.

U  10:00 časova očekuje se glasanje pet nacrta zakona: Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju između Republike Kosova i Međunarodne asocijacije za razvoj za Projekat jačanja finansijskog sektora, Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma za zajam između Republike Kosova i Evropske banke za obnovu i razvoj Projekta za razvoj otpadnih voda u Gnjilane, Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma za finansiranje Projekta za katastar nepokretnosti i geo-prostorne infrastrukture između Republike Kosova i Međunarodne asocijacije za razvoj, Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma između Evropske unije i Republike Kosova za učešće Kosova u Program udruživanja “Dogana 2020”, kao i Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma između Evropske unije i Republike Kosova o učešću Kosova u Program udruživanja “Fiskalis 2020”.

U 10:30 časova staviće se na glasanje Predlog-rezolucija sa izveštavanja Premijera Republike Kosova i parlamentarne debate u vezi dijaloga Kosovo – Srbija.

U 11:00 časova započeće rad nova sednica sa redovnim tačkama dnevnog reda, deklarisanje van dnevnog reda i parlamentarna pitanja. 

Sednica će nastaviti rad izborom jednog kandidata za neizvršnog člana Odbora Centralne banke Kosova i razmatranje Izveštaja Regulativnog  autoriteta za usluge vode (ARRI) za 2019.godine.

Zahtev Parlamentarne anketne komisije u vezi menadžiranja Pandemije virusa “COVID-19” od strane Vlade Republike Kosova, za usvajanje budžeta, biće naredna tačka, a zatim formiranje dve ad-hoc komisije: Komisije za izbor kandidata za sedam članova Nezavisnog nadzornog odbora za Civilnu službu Kosova, kao i Komisije za izbor kandidata za dva člana Odbora za žalbe Nezavisne komisije za medije

Predsednica Skupštine dr. Vjosa Osmani naglasila je svoje uznemirenje zbog činjenice jer Vlada još uvek nije uputila mišljenje o inicijativi Skupštine za Zakon o sprečavanju i suzbijanju pandemije COVID-19, što bi omogućilo razmatranje zakona na sednici. Ona je naglasila da hitna situacija zahteva brze postupke, a ne blokiranje skoro mesec dana ovog zakona, stoga je najavila da ukoliko Vlada ne dostavi mišljenje do četvrtka, ona će na sednici predložiti odstupanje od Poslovnika, kako bi ovaj Zakon bio hitno prosleđen.

Na istoj sednici očekuje se razmatranje predloga poslanika Bedri Hamza, uz podršku 20 poslanika, potpisnika, za formiranje Parlamentarne anketne komisije u vezi procesa privatizacije na Kosovu, kao i preporuke Funkcionalne komisije za izbor direktora Javnog preduzeća Operater sistema, transmisije i tržišta (KOSTT).

Sednica može biti dopunjena sa drugim tačkama dnevnog reda, ukoliko one ispune formalno-pravne uslove, do dana održavanja sednice.

Predsedništvo Skupštine, na današnjoj sednici, prosledilo je za mišljenje Vlade tri inicijative, predložene od PG Samoopredeljenje: Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona br. 03/L-073 o opštim izborima u Republici Kosova, izmenjen i dopunjen Zakonom br. 03/L-256, Nacrt zakona o peticijama, kao i Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona br. 03/L-064 o službenim praznicima u Republici Kosova. 

Takođe, usvojena je preporuka Komisije za budžet i transfere o budžetskim  zahtevima Skupštine Republike Kosovo za 2021. na osnovu prvog budžetskog cirkulara Ministarstva za finansije 2021/01​.

Na ovoj sednici Predsedništva, diskutovano je o neophodnosti za poštovanje zaštitnih mera od Covid-19, tokom sednica i rada Skupštine u celini.