Skupština Republike Kosova

Sa komisije za budžet i transfere

25.11.2020

Komisija za budžet i transfere, predsedavana od strane predsednika Hekuran Murati, danas je održala sednicu, koja je otvorena sa razmatranjem godišnjeg izveštaja Sistema operatora, prenosa i tržišta – KOSTT D. D. za 2018. i 2019. godinu. 

Ovaj izveštaj je pred poslanicima predstavljen od strane predsednika odbora KOSTT-a Jeton Mehmeti i izvršnog šefa te institucije, Mustafë Hasani.

Nakon prezentacije izveštaja otvorene su diskusije, gde je bilo brojnih pitanja od strane poslanika, članova komisije, s posebnim naglaskom na plaćanja električne energije u severnim opštinama Kosova.

Na pitanja poslanika dali su odgovor predstavnici KOSTT-a, i nakon što se iscrpila debata izveštaj je dat na glasanje.  

Godišnji finansijski izveštaj KOSTT-a za 2018. i 2019. godinu dobio je jednoglasne glasove komisije i isti su preporučeni Skupštini na usvajanje. 

Kasnije je komisija za budžet i transfere razmotrila godišnji finansijski izveštaj Regulatornog Ureda za energiju za 2019. godinu, koji je predstavio predsednik odbora, Arsim Janova. 

I za ovu tačku dnevnog reda bilo je raznih pitanja od strane poslanika. Nakon diskusija, izveštaj je dat na glasanje i dobio je većinu glasova prisutnih poslanika. 

Godišnji finansijski izveštaj RUE za 2019. godinu usvojen je od strane komisije za budžet i transfere i preporučen je Skupštini za usvajanje. 

Dalje je Komisija za budžet i transfere razmotrila godišnji finansijski izveštaj Regulatornog Autoriteta za elektronske i poštanske komunikacije za 2019. godinu, koji je predstavio član odbora RAEPK, Hazir Hajdari. 

I ovaj izveštaj je dobio podršku  većine članova komisije.

Komisija je razmotrila i izveštaj troškova Skupštine Republike Kosovo za devetomesečje 2020. godine, koji je predstavio generalni sekretar Skupštine Republike Kosovo, Ismet Krasniqi. 

Sekretar Krasniqi informisao je poslanike vezano za troškove ovih devet meseci, gde je dodao da zbog situacije sa COVID-19 nisu se održale jedan niz predviđanih aktivnosti koje kao posledica su se odrazile na smanjenje troškova. 

Nakon izveštavanja sekretara Krasniqi, izveštaj troškova Skupštine za devetomesečje 2020. godine dato je na glasanje i jednoglasno usvojen je od strane članova komisije. 

Komisija je nastavila radove sa glasanjem u načelu Nacrta zakona br. 07/L-041 o budžetskim podelama za budžet Republike Kosovo za 2021. godinu, ali za koji se nije donela odluka. 

Isto se desilo i sa izveštajem s preporukama za Nacrt zakona o ekonomskom oporavku – COVID-19, gde u nedostatku odlučivanja, nije prosleđen za dalje razmatranje u Skupštini.