Skupština Republike Kosova

Sa plenarne sednice Skupštine Republike Kosova

13.02.2020

Uz zvukove pesme poznate umetnice,  Nexhmije Pagarusha, u znaku poštovanja i sećanja njenog umetničkog dela, Skupština Republike Kosova je započela današnju plenarnu sednicu, koju je predsedavala predsednica Skupštine, dr. Vjosa Osmani.

 

Na današnjoj sazvanoj sednici,  Skupština je na dnevni  red je imala Predlog – Odluku za formiranje  parlamentarnih komisija. 

 

Nakon početka rada sednice, reč je uzeo predsednik PG –a „Vetëvendosja“, Rexhep Selimi, koji je zahtevao  odstupanje od Poslovnika kako bi se u dnevni red  uvrstila druga tačka: Podela budžetskih sredstava i za marta meseca. 

 

“Zahtevam proceduralnu mociju za razmatranje Predloga -  odluke  Vlade za produžavanje budžeta za marta meseca 2020. Jasno je  da za usvajanje ovog predloga zahteva glasanje za odstupanje od  proceduralnih rokova predviđenih članom 15. 7 i članom 56. Poslovnika Skupštine. Za razmatranje ove odluke  zahteva se  izjašnjavanje glasanjem za odstupanje od proceduralnih rokova predviđenih  Poslovnikom“, rekao je on. 

 

Reč su uzeli predsednici parlamentarnih grupa, koji su podržavali uvrštavanje ove tačke u dnevni red.  

 

Nakon deklarisanja poslanika, za govornicom je izašao Ministar finansija i transfera,  g-din Besnik Bislimi koji je izneo i obrazložio zahtev za produžavanje budžetskih podela i za  mart mesec ove godine. 

 

„Podnosim zahtev  i preporuku za produžavanje budžetskih podela i za mart mesec 2020. god., kako bi  obezbedili  neprekidnost  izvršavanja obaveza  do usvajanja  Zakona o budžetu  za ovu godinu“, naglasio je Bislimi. 

 

Zahtev opozicije za produžavanje budžetskih podela i za mart mesec 2020. god. dobio je podršku od 100 poslanika Skupštine Republike Kosova.

 

 

 

 

Predsednik PG –a  PDK-a Bedri Hamza, imao je primedbu zbog ne uvrštavanja u dnevni red i Deklarisanja van dnevnog reda,  za današnju sednicu. 

 

Međutim, predsednica Osmani, stavila je doznanja da ova tačka nije predviđena  na sednici koju je Predsedništvo održalo.

 

Isto tako,  tokom  sednice  odvijala se polemika između poslanika vladine koalicije i opozicije  u vezi vremena  sazivanja  zadnje vanredne sednice Skupštine. 

 

Sednica je nastavljena razmatranjem Predloga – odluke o formiranju parlamentarnih komisija. 

 

Predsednica Skupštine, g-đa Osmani, je rekla da na osnovu  ovog Predloga – Odluke broj parlamentarnih komisija se sa 16.  smanji na 14. 

 

U vezi ove tačke dnevnog reda bila je šira diskusija između poslanika parlamentarnih grupa u vladinoj koaliciji i u opoziciji. 

 

Nakon iznošenja na glasanje, u izostanku kvoruma za odlučivanje, predsednica Osmani je sazvala sednicu Predsedništva Skupštine Republike Kosova. 

 

Nakon jedinstvenog stava sa sednice Predsedništva, Skupština je usvojila Predlog odluke  za formiranje i funkcionalizaciju 14. parlamentarnih komisija, kao i važnost Poslovnika Skupštine od 2010. god. i za VII. saziv Skupštine, izuzev člana 69.4.