Skupština Republike Kosova

Delegacija Skupštine u PSSE sastala se sa predsednicom albanskog parlamenta Albanije Lindita Nikolla

21.05.2022

Delegacija Skupštine Republike Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, u sastavu gđa. Saranda Bogujevci, predsedavajuća delegacije, ujedno i potpredsednica Skupštine, kao i gđa. Arijana Musliu Shoshi i g. Arbena Gashi, član, dočekani su u Tirani od predsednice Skupštine Republike Albanije gđa. Lindita Nikolla. 
 
Na sastanku je bilo reči o intenziviranju angažovanja oba parlamenta i odnosnih delegacija u Parlamentarnoj skupštini SE, samo nekoliko dana nakon podnošenja zahteva Republike Kosovo za članstvo u Savetu Evrope. 
 
Predsedavajuća Skupštine Republike Kosovo gđa. Bogujevci je pohvalila ulogu Albanije u jačanju međunarodnog subjektiviteta države Kosovo I u tom smislu njenu veliku podršku u procesu apliciranja za članstvo u SE. 
 
Predsedavajuća Bogujevci se zahvalila predsednici Nikolli i delegaciji Tirane u PSSE na ovom doprinosu. 
 
Predsednica Skupštine Republike Albanije Lindita Nikolla je sa svoje strane istakla posvećenost Skupštine Albanije da lobira u svim parlamentima zemalja članica SE za podršku pristupanju Kosova ovoj organizaciji. 
 
U cilju postizanja ovog cilja, delegaciju Skupštine Kosova je na posebnom sastanku primila delegacija Skupštine Albanije u PSSE, koju je predvodila gđa. Blerina Gjylameti, predsedavajuća delegacije. 
 
U ovim toplim i prijateljskim susretima razgovarano je i o daljem jačanju saradnje dva parlamenta, u okviru svakodnevne parlamentarne aktivnosti. 
 
Tokom boravka u Tirani, delegacija se sastala i sa generalnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova g. Armand Skapi i generalnim direktorom g. Sokol Dedja.