Skupština Republike Kosova

Iz posete Komisije za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Republike Kosovo Republici Severnoj Makedoniji

24.11.2022

Komisija za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Republike Kosovo, na poziv predsednika Komisije za spoljnu politiku Skupštine Republike Severne Makedonije, g. Antonio Milošoski, boravila je u zvaničnoj poseti Sobranju i Vladi Republike Severne Makedonije. Delegacija KSPD, u sastavu Haki Abazi, predsednik komisije, i članovi Yllza Hoti, Fitore Pacolli i Time Kadrijaj, na početku zvanične posete, sastala se sa predsednikom Sobranja Republike Severne Makedonije g. Talat Xhaferi.

Tokom ovog sastanka, delegacija je zahvalila predsedniku Xhaferi na pomoći koju je Makedonija pružila Kosovu pre i tokom rata, posebno u pružanju skloništa izbeglicama tokom rata na Kosovu. Takođe, tokom ovog sastanka razgovarano je o odnosima dve zemlje, za koje je rečeno da ima prostora za dalje unapređenje. Na ovom sastanku razgovarano je i o članstvu Kosova i Makedonije u evropskim strukturama i NATO-u.

Komisiju Skupštine Kosova primila je i homologna komisija Skupštine Republike Severne Makedonije.

Ovom prilikom razgovaralo se o raznim pitanjima, ali se može izdvojiti pitanje integracije regiona Zapadnog Balkana u strukture Evropske unije i NATO. Ocenjeno je da treba održavati bezbednost regiona Zapadnog Balkana i izbegavati svaku tendenciju koja bi mogla da eskalira bezbednosnu situaciju regiona.

Delegacija Skupštine Kosova zatražila je od poslanika homologne komisije da pomognu Kosovu u njegovim inicijativama za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao i da lobiraju za priznavanje Kosova kod zemalja sa kojima imaju prijateljstvo.

Bezbednost regiona bila je ključna tema u razgovorima između dve komisije, posebno nakon situacije stvorene u Ukrajini. Učešće Kosova u NATO programima, kao i punopravno članstvo u ovoj bezbednosnoj organizaciji ocenjeno je kao neophodno za održavanje bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Delegacija Skupštine Kosova je na sastanku sa homolognom komisijom takođe zatražila da se izvrši ekstradicija zatvorenika u Makedoniji koji imaju kosovsko državljanstvo, u znak dobre vere i saradnje dve zemlje.

Na kraju sastanka, strane su se složile da povećaju komunikaciju između dve skupštine, odnosno između dve komisije.

Delegaciju nakon posete na radnom ručku primio je g. Afrim Gashi, predsednik parlamentarne grupe Skupštine Republike Severne Makedonije za saradnju sa Skupštinom Republike Kosovo.

Tokom zvanične posete Republici Severnoj Makedoniji, Komisiju je primio i g. Xhemail Çupi, ministar bez portfelja, odgovoran za dijasporu. Komisiju je upoznao ministar Çupi o situaciji i planovima koje Vlada RSM ima za dijasporu.

Delegacija KSPD je zvaničnu posetu u RSM zaključila posetom Muzeju pisma albanskog jezika u Bitolju, gde ih je primio direktor muzeja g. Zait Aliu i generalni konzul u Strugi g. Agim Krasniqi.