Skupština Republike Kosova

Predsednik Glauk Konjufca primio na sastanak Komisiju za spoljne poslove Parlamenta Republike Čekije 

29.09.2022

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, u pratnji potpredsednice Saranda Bogujevci, poslanika Mefail Bajçinovci i savetnika, primio je danas na sastanak delegaciju Komisije za spoljne poslove Parlamenta Republike Čekije, predvođenu od predsednika Komisije, Marek Ženišek, kojim povodom su razgovarali o aktuelnim političkim događanjima, međuparlamentarnoj saradnji i odnosima između naših dveju prijateljskih zemalja. 

Predsednik Konjufca je ocenio visoko prijateljske odnose i istakao je da ojačanje i proširenje bilateralnog partnerstva ostaje naš prioritet. On je izrazio zahvalnost za podršku koju je dala Republika Čekije Republici Kosovo u svojim procesima izgradnje države i evroatlantke integracije. 

Zadovoljni smo činjenicom da je snažna podrška procesu proširenja EU-a sa zemljama Zapadnog Balkana visoko među prioritetima aktuelnog češkog predsedavanja EU-a, naglasio je predsednik Konjufca, takođe zahtevajući da se odugovlačeni proces liberalizacije viznog režima za naše građane što pre sprovede u delo.

Predsednik Skupštine je češke parlamentarce upoznao i sa stavom Kosova i merama preduzetim u vezi sa ruskom agresijom u Ukrajini, istakavši da naše zemlje dele zajedničke stavove u osudi i sankcionisanju Rusije.

Češki parlamentarci su potvrdili spremnost za unapređenje međusobne saradnje i opredeljenje Republike Čekije da nastavi svestranu podršku Republici Kosovo.