Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca: Masakra Račka činjenica je genocida Srbije na Kosovo

15.01.2022

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, zajedno sa Predsednicom Vjosa Osmani-Sadriu i Premijerom Albin Kurti, odali su počast i položili cveće u Memorijalnom kompleksu u Račku u Štimlju, u čast 45 Albanaca koje su pre 23 godine ubile i masakrirane srpske vojne, policijske i paravojne snage.

Nakon toga, čelnici državnih institucija nastavili su da odaju počast i kod Bebuševog Brda (Kodra e Bebushit), gde se pre 23 godine dogodio masakr u Račku.

Takođe čelnici države bili su prisutni i na Memorijalnoj akademiji posvećenoj palim Rečka, održanoj u Domu kulture u Štimlju. Na ovoj akademiji je rečeno da je masakr u Račku važan datum i da je kao takav dao da svet shvati da ubijanje ljudi i zverstva ne treba da se vrate u normalu.

Nakon aktivnosti u čast palih Račka, predsednik Konjufca i predsednica Osmani su takođe učestvovali u kolektivnoj izložbi fotografija koje odražavaju masakr u Račku.

Ovom prilikom, predsednik skupštine Konjufca je istakao da ne samo da se treba stalno sećati tragedije i genocida koji se dogodio u našoj zemlji, već pre svega treba poštovati one koji su bili na ratnom frontu za dokumentovanje ovih zločina. 

„Bez dokumentovanja zločina, čak ni svet ne bi znao kakvi su se masakri dešavali na Kosovu '98-99. Rat, pored vojne dimenzije, ima i frontni deo dokumentacije i činjenica, tako da međunarodna arena razume razmere genocida u našoj zemlji”, rekao je Konjufca.

Dalje, predsednik Skupštine je pohvalio predmetnu izložbu, ističući da su fotografije novinara pokazale svetu o monstruoznim zločinima koji su se desili na Kosovu.

„Ova izložba sa njenim fotografijama ponovo nam vraća pažnju na ono što se dogodilo i faktifikuje genocid  Srbije na Kosovu. Moramo senzibilizirati naš narod i društvo, kroz kakav je užas prošla naša zemlja“, naglasio je, između ostalih, predsednik Skupštine Glauk Konjufca.