Skupština Republike Kosova

Sa sastanka Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu sa predstavnicima Energetske zajednice

20.05.2022

Komisija za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu kojom je predsedavao Ferat Shala predsednik, održala je sastanak sa predstavnicima Energetske zajednice Evropske unije, na kojem se razgovaralo o ukupnom učinku Kosova u oblasti električne energije u odnosu na zahteve Energetske zajednice.

Da bi razgovarali o ovoj temi, pozvani pred Komisijom bili su predstavnici Energetske zajednice: Artur Lorkowski direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Dirk Buchle zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice, kao i Arben Kllokoqi - Sekretarijat Energetske zajednice.

Predsednik Shala zahvalio se predstavnicima Energetske zajednice na pruženoj saradnji i spremnosti u pogledu usklađivanja i unapređenja zakonodavstva i informisao ih o radu i aktivnostima, kao i dostignućima u oblasti energetike, ali i izazovima sa kojima se zemlja suočava u ovom sektoru.
U nastavku saradnje između Sekretarijata Energetske zajednice i države Kosovo, predsednik Shala pohvalio je prvi sastanak Parlamentarnog plenuma održanog u Briselu, ocenivši ga kao veoma uspešan sastanak.

“Sada smo u opštoj globalnoj krizi i suočavamo se sa novim izazovima u energetskom sektoru. Kao parlamentarne institucije, izuzetno smo zainteresovani za povećanje saradnje sa svim našim partnerima, kako bismo zajedno prevazišli zajedničke evropske izazove u ovom sektoru”, istakao je Shala.

U ime predstavnika Energetske zajednice, Artur Lorkowski direktor Sekretarijata ove zajednice istakao je značaj saradnje, fokusirajući svoju diskusiju na dva principa. Prema njegovim rečima, razvoj evropskih integrisanih tržišta i proces dekarbonizacije su od velikog značaja. On je, takođe u svojoj raspravi govorio o značaju obnovljive energije, njenoj koristi, kao i mogućnosti eliminacije ugljen-dioksida.

Na ovom sastanku su svojim diskusijama doprineli i ostali poslanici koji učestvuju u radu Komisije razgovarajući sa direktorom Sekretarijata ove zajednice o mogućnostima potencijalne saradnje u oblasti energetike i daljeg povećanja učinka u ovom sektoru.