Skupština Republike Kosova

Skupština je održala plenarnu sednicu po redu

24.11.2022

Skupština Republike Kosovo, pod upravom predsednika Glauka Konjufce, održala je danas sledeću plenarnu sednicu.

Sednica je počela predlogom da se dopuni dnevni red od strane predsednika Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane Bekë Berisha, razmatranjem Nacrta zakona o ratifikaciji sporazuma između Ministarstva odbrane Velike Britanije i Severne Irske i Ministarstva odbrane Kosova, u vezi sa pripajanjem osoblja Kosovskih snaga bezbednosti pešadijskoj četi Roulment, na Foklandskim ostrvima.

Poslanici su glasali za predlog i on je uvršten na dnevni red ove sednice.

Pošto je Nacrt zakona poseban i podleže samo jednom razmatranju, predsednik komisije za bezbednosna pitanja Bekë Berisha je rekao da je za ratifikaciju međunarodnog sporazuma u vezi sa pripajanjem KSB-a potrebna kvalifikovana većina prisutnih poslanika kako bi se usvojio uz izbegavanje proceduralnih rokova predviđenih Poslovnikom Skupštine.

Nacrt zakona je predstavio i obrazložio resorni ministar Armend Mehaj, koji je, između ostalog, istakao da je ovaj nacrt zakona rezultat kontinuirane saradnje i između Kosova i Velike Britanije i Irske, te da će njegovo usvajanje otvoriti put za pripijanje osoblja KSB-a.

Shodno tome, nacrt zakona su podržale sve poslaničke grupe i sa 85 glasova za, nijedan protiv i nijedan uzdržan, Skupština ga je usvojila.

Zatim su zakonodavci nastavili sa tačkom za izbor dva kandidata za sudije Ustavnog suda.

Predsedavajući Posebne komisije za razmatranje kandidata za imenovanje u Ustavni sud Adnan Rrustemi istakao je da za dve pozicije, od svih kandidata, nakon ocene pismenog testa i usmenog intervjua, predlaže Skupštini pet kandidata koji su rangirani prema rezultatima svog bodovanja.

Ovom prilikom, pozivajući se na sedam principa postupka glasanja, za koje su dali saglasnost prisutni poslanici, za sprovođenje postupka formirana je komisija koja će nadgledati ceo proces.

Kao rezultat procesa glasanja, Skupština Kosova je sa 64 glasa izabrala g. Enver Peci za sudiju u Ustavom sudu i predlaže njegovo imenovanje Predsednici.

U međuvremenu, nijedan od ostalih kandidata nije uspeo da obezbedi dovoljan broj glasova. Stoga, Skupština preporučuje nadležnoj Komisiji da preduzme neophodne radnje za objavljivanje poziva za podnošenje predloga kandidata za sudiju Ustavnog suda u skladu sa uslovima predviđenim Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu.