Skupština Republike Kosova

Skupština je usvojila rezoluciju o ne održavanju referenduma Srbije na Kosovu

15.01.2022

Skupština Republike Kosovo, pod rukovodstvom predsednika Skupštine Glauka Konjufce, održala je danas vanrednu sednicu, na zahtev premijera Republike Kosovo Albina Kurtija, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, rasprava o nameri Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Republike Kosovo.

Pre početka rasprave, predsednik Konjufca je zamolio poslanike da minutom ćutanja odaju počast 23. godišnjici žrtava masakra u Rečaku.

Potom je reč tražio  premijer Albin Kurti koji je rekao da je Kosovo nezavisna, suverena i demokratska država i da se nikome ne uskraćuje pravo glasa.

„Ovo izlaganje počinjem pominjanjem nekih pojmova koje svi ovde poznajemo i na koje smo često ponosni: suverenitet, jednakost, demokratija, nezavisnost. Svi ovi pojmovi integrisani u Ustav imaju puno značenje i tačnu vrednost. Naš Ustav izričito kaže da su svi građani jednaki pred zakonom. Pored toga, precizno je definisana definicija naše države kao nezavisne, suverene i demokratske. Država koja poštuje principe jednakosti pred zakonom i garantuje ljudska prava i slobode. U Republici Kosovo osnovna prava i sloboda odnosi se na sve građane i podjednako se primenjuju kada je u pitanju pravo glasa“, rekao je premijer Albin Kurti.

Ali, prema njegovim rečima, ostvarivanje ovog prava trebalo bi da se odvija pod okriljem pravnih normi Kosova i uz poštovanje pravila za glasanje van zemlje  koja važe za sve građane Republike Kosovo predviđena Zakonom o izborima.

„Glasanje za referendum se može obaviti u Kancelariji za vezu u skladu sa zakonom i našim Ustavom. Kosovski Srbi poslednjih godina nisu glasali kao birači van zemlje, već kao birači unutar zemlje. Problem počinje od Ustava Srbije, koji Kosovo smatra svojim delom. Ipak, greška koja traje godinama ne opravdava nastavak iste greške. Kosovo je suverena država i kao takvo treba da se tretira. „Organizovanje glasanja van Kancelarije za vezu je protiv granica zakona i ustavnih principa Kosova“, rekao je premijer Kurti.

Na kraju, premijer je pročitao nacrt rezolucije, u kojem se ističe stav da je organizovanje referenduma Republike Srbije na Kosovu narušavanje ustavnog poretka i suvereniteta Republike Kosovo, kao i da je u suprotnosti  Ustavu, zakonima Kosova i međunarodnim praksama i normama. Premijer Kurti je zatražio od parlamentarnih stranaka da podrže ovaj nacrt rezolucije.

Svoje stavove o ovoj raspravi izneli su predstavnici poslaničkih grupa.

Predsednica Poslaničke grupe Pokreta Vetevendosje Mimoza Kusari-Lila izjavila je da je zahtev za održavanje referenduma Srbije i na teritoriji Kosova nepravedan i suprotan Ustavu zemlje. Ona je rekla da se takva praksa ne sreće ni u jednoj zemlji. Ona je rekla da se dozvoljavanjem ovog procesa krše osnovne odredbe najvišeg zakona o definisanju države i suvereniteta, Ustava.

„Ova sednica se održava danas da bi se jasno i korektno pratio stav svih poslaničkih grupa o razlozima zbog kojih se ne održava referendum druge države na teritoriji Republike Kosovo. Ovaj zahtev je nepravedan i suprotan je Ustavu Republike Kosovo i njenim zakonima. Ne susrećemo se sa takvom praksom koja je ikada realizovana na našoj teritoriji ili u bilo kojoj suverenoj zemlji gde se građani pitaju o potpuno unutrašnjim pitanjima strane države“, rekla je Kusari Lila.

Dok je u ime LDK  poslanik Lumir Abdixhiku rekao da se LDK protivi održavanju referenduma Srbije na Kosovu, dok prema njegovim rečima, ovoj temi nije potrebno razmatranje.

„Za LDK je održavanje referenduma druge države zatvoreno pitanje pre nego što počne jer  ova tendencija, osim što je neustavna i van pravnih normi koje ima naša zemlja, suprotna međunarodnoj praksi, suprotna osnovnim principima demokratije i suprotno odnosu koji suverene države imaju jedna prema drugoj“, rekao je Abdixhiku.

Prema njegovim rečima, srpski referendum negira teritorijalni integritet Kosova i ustavni poredak. Održavanjem referenduma, dodao je Abdixhiku, Srbija želi da dokaže proširenje državnog suvereniteta Srbije nad Kosovom.

U međuvremenu, predsednik PG Srpska lista Slavko Simić pozvao je premijera Albina Kurti da promeni odluku i dozvoli održavanje ustavnog referenduma Srbije na Kosovu.

„Ne želite da dozvolite Srbima da glasaju na referendumu. Povredili ste naš narod i hoćete da otežate život Srbima ovde. U ime Srpske liste pozivam vas da promenite odluku i postupite po svim principima na koje se pozivate  i da ne nastupate u antisrpskoj kampanji“, poručio je Simić.

Poslanik Ramush Haradinaj je u ime PG AAK rekao da AAK podržava odluku Vlade Kosova da ne dozvoli održavanje referenduma Srbije na Kosovu, dodajući da se glasanje putem pošte i  preko Kancelarije za vezu Srbije u Prištini  ispunjava međunarodna praksa.

Haradinaj je pozvao građane da poštuju zakone i Ustav Kosova.

„AAK takođe poziva građane Kosova, posebno pripadnike srpske zajednice na Kosovu, da poštuju zakone Kosova i da podrže kosovske institucije u sprovođenju zakona. „Ovom prilikom, AAK i poslanička grupa pozivaju saveznike i snage bezbednosti da podrže Kosovo u očuvanju  poretka na Kosovu“, rekao je on.

Multietnička grupa je takođe podržala predlog rezolucije premijera Kurtija i PG  Vetevendosje, preko poslanika Erxhan Galushi.

Sednica je nastavljena diskusijama poslanika pozicije i opozicije, kao i predstavnika Vlade, dok je PG LDK predložila dodatnu tačku u tekstu rezolucije.

„Skupština Kosova traži od Vlade da koristi najbolju međunarodnu praksu i da bude u koordinaciji sa međunarodnim partnerima“, tačka je koju je predsednik PG  Arben Gashi zatražio da bude uključena u nacrt rezolucije.

Nakon usaglašavanja tačaka među poslaničkim grupama, sa 76 glasova „za“, nijednog protiv i nijednog uzdržanog, Skupština je usvojila sledeću rezoluciju

REZOLUCIJU

 1.Skupština Republike Kosovo, kao predstavnik građana Republike Kosovo, izražava zajednički stav da se organizovanjem referenduma Srbije u Republici Kosovo narušava suverenitet i ustavni poredak Republike Kosovo, u suprotnosti  sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo, kao i međunarodnim normama i praksama.

2.Skupština Republike Kosovo, zahteva od Vlade i odgovornih institucija Republike Kosovo da preuzmu sve postupke unutar svojih nadležnosti , kako ne bih  dozvolila kršenje suverenosti  i ustavnog poretka Republike Kosovo održavanjem referenduma strane države na teritoriji Republike Kosovo.   

3. Skupština naglašava posvećenost Republike Kosovo da garantuje i štiti sva prava građana Republike Kosovo u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo.  

4. U tom duhu, Skupština Republike Kosovo naglašava pravo dvojnih državljana Republike Kosovo da ostvaruju svoje pravo glasa u skladu sa ustavnim standardima i međunarodnom praksom. U ovom slučaju, svim građanima Kosova koji imaju i državljanstvo Srbije garantuje se pravo glasa putem pošte i Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu.

5. Skupština ističe da otvaranje biračkih mesta za referendum Srbije na teritoriji Republike Kosovo, kao i umešanost ilegalnih grupa ili struktura u takvu organizaciju, predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Republike Kosovo, kao i međunarodne prakse.

6. Skupština Republike Kosovo izražava svoje protivljenje kontinuiranim akcijama Srbije da instrumentalizuje i zloupotrebljava srpske građane Republike Kosovo, u službi svoje neprijateljske politike prema Republici Kosovo.

7. Skupština Republike Kosovo pozdravlja čvrst stav međunarodne zajednice o vladavini prava na Kosovu i očekuje podršku legitimnim pravima i načelnom pristupu Republike Kosovo, jer se samo podjednakim  tretiranjem svih  država regiona može  garantovati stabilnost, demokratija i evro atlantski duh našeg regiona. Takođe, zahteva od Vlade da nastavi sa koordinaciju sa strateškim partnerima Kosova u interesu očuvanja ustavnosti i državne suverenosti. 

8. Skupština Republike Kosovo ostaje posvećena davanju doprinosa zaštiti suvereniteta i ustavnog poretka Republike Kosovo i ustavnih prava svih njegovih građana, kao i unapređenju demokratije i evro atlantske agende u našem regionu.