Skupština Republike Kosova

Skupština održala prvu sednicu za prolećno zasedanje

20.01.2022

Skupština Republike Kosovo, pod predsedavanjem predsednika Glauk Konjufca, održala je danas plenarnu sednicu, kojom je počelo prolećno zasedanje. Na ovoj sednici Skupština je održala skupštinsku raspravu o podizanju cena na Kosovu.

Rad na sednici počeo je izjavama van dnevnog reda i parlamentarnim pitanjima upućenim članovima Vladinog kabineta.

Nakon utrošenog vremena za ove dve tačke, Parlamentarna grupa Demokratske partije Kosova podnela je zahtev da se dnevni red upotpuni dodatnom tačkom.

Tako je zatražen proceduralna mocija radi rasprave o povećanju cene električne energije. 

Posle glasanja, sa 31 glasova za i 57 protiv, Skupština nije usvojila zahtev PG PDK.

Sednica je nastavljena zamenom članova u skupštinskim komisijama, koju su predložile PG VV i PG PDK. Tako je Skupština sa 73 glasa za, jednim protiv i nijednim uzdržanim usvojila zahtev ove dve parlamentarne grupe.

U nastavku sednice poslanici su raspravljali o poskupljenju cena.
Ovom prilikom, predlagač ove debate iz redova PG AAK, poslanik Pal Lekaj, istakao je da je pozvana debata od velikog značaja, jer je, kako je rekao, reč o enormnom i brzom rastu cena. Prema njegovim rečima, konstantno poskupljenje izazvalo je ekonomsku i socijalnu nestabilnost i otežalo živote građana.

„Ideja i potreba ove debate je da se razgovara o rastu cena i ekonomskoj i socijalnoj nestabilnosti, koja je nastala kao posledica kontinuiranog i naglog rasta cena proizvoda i usluga u svim sektorima privrede“, rekao je poslanik Lekaj.

U ime PG PDK, poslanik Ferat Shala je naglasio da danas treba da govorimo o dostignućima i uspesima, ali na osnovu okolnosti stvorenih u zemlji, sada, prema njegovim rečima, treba da govorimo o kontinuiranim neuspesima vlade, o visokom nivou poskupljenja i drugim poteškoćama, opisujući ih kao nepriuštiva poskupljenja i na štetu građana.

„Nažalost, prinuđeni smo da pričamo o neprestanom lošem upravljanju ove vlade zemlje, o rastu cena, poteškoćama, haosu i nesigurnosti koja se stvara u svim segmentima društvenog i ekonomskog života“, rekao je Shala. 

Iz PG Pokreta Samoopredeljenje, poslanik Armend Muja, povodom debate o poskupljenju, istakao je da je u prethodnim raspravama rečeno mnogo neistina, pominjući i poskupljenje u drugim trenucima. Ova pojava, prema njegovim rečima, nije neuobičajena, jer se dešava u kriznim vremenima i da se naša zemlja i ranije suočavala sa takvim situacijama rasta cena i to kao posledica inflatornog pritiska.

„Što se tiče cena, istina je da je tokom novembra i decembra došlo do povećanja cena, jer je inflatorni pritisak pao 4-6 odsto. Međutim, u proseku tokom godine poskupljenje je bilo oko 3,2 odsto. Ovo nije sasvim neobično u odnosu na 2019. godinu“, naglasio je Muja.

Povodom poskupljenja, predstavnik PG LDK, poslanik Besian Mustafa, istakao je da vlada malo pažnje posvećuje ovom pitanju i da stvorena realnost stalno otežava novčanik građana Kosova. Prema njegovim rečima, ako je povećan broj socijalne pomoći, kako se tvrdi, to nije dobra vest, jer je, kako je rekao, socijalna pomoć potrebna većem broju stanovnika.

„Imamo enormno povećanje cena energije i osnovnih proizvoda, a građani imaju iste plate. Nema građanina koji može sebi da priušti ovo povećanje. Svakim danom sve više građani Kosova se osećaju sve siromašnije“, rekao je Mustafa.

Poslanica Albana Bytiqi iz PG AAK rekla je da je povećanje cena, uključujući i osnovne proizvode, veliki teret koji se stavlja na građane Kosova. Takođe je istakla da su poskupljenja poslednjih meseci postala nezaustavljiv trend i da Vlada nije preduzela nikakve konkretne korake u borbi protiv povećanja cena.

Iz PG Multietnička, poslanik Fridon Lala je u svom govoru istakao da stvorena situacija otežava živote građana, sa posebnim akcentom na život egipćanske zajednice na Kosovu. Takođe je naglasio da ova zajednica ne može sebi da priušti povećanje osnovnih proizvoda ili energije i da će ovim povećanjem životi građana biti preopterećeni.

„Prosečan dnevni prihod za porodicu koja živi u izuzetno lošim uslovima, prema izveštajima Svetske banke, iznosi samo 0,60 centi dnevno. Ovo povećanje cena je enormno i nepriuštivo, posebno kada vidimo podatak da su osnovni proizvodi doživeli veći rast“, naglasio je Lala.

Ministarka trgovine i industrije Rozeta Hajdari je u ime Vlade istakla da je evidentno da je poslednjih meseci došlo do povećanja cena uopšte, a posebno proizvoda široke potrošnje. Prema njenim rečima, ovakva situacija je posledica rasta cena na inostranim tržištima, uključujući goriva, naftu i transport.

„Povećanje cena goriva i nafte je s vremena na vreme fluktuiralo i posledično je automatski uticalo na povećanje cena, posebno u transportu. To se odrazilo i na tržište Kosova, znajući da smo sa velikim uvozom“, naglasio je Hajdari.

Ona je dodala i da Kosovo nema dovoljno kapaciteta za proizvodnju brašna, pa je, prema njenim rečima, otvorena granica za uvoz i zbog toga su porasle cene proizvoda od brašna.

Na sednici se oglasio i ministar finansija i transfera Hekuran Murati, koji je današnju raspravu ocenio beskorisnom, jer, prema njegovim rečima, poslanici opozicije nemaju konkretan odgovor koje odluke vlade utiču na povećanje cena.

„Drugo pitanje je bilo i cena struje. Ako mi kao građani uspemo da uštedimo ili smanjimo potrebu za uvozom, nadam se da će se ulaskom drugog bloka Kosova B potreba za uvozom smanjiti, imaćemo mnogo lakše upravljanje i nadam se da će biti što manje potrebe da imaju subvencionisane intervencije i da olakšaju teret građana. Za ostalo, kao što smo čuli tokom cele debate ovde, samo su govori kojima se optužuje vlada za stvari koje su van kontrole bilo koje vlade“, naglasio je ministar Murati.

Na kraju, predlagač rasprave, poslanik Pal Lekaj, predstavio je poslanicima sadržaj rezolucije u kojoj se između ostalog navodi da Skupština Republike Kosovo preporučuje Vladi i RUE da ne usvoje predložene tarife za podizanje cena energije. Takođe je preporučeno da Vlada Kosova donese trajnu meru, kojom se ublažavaju ekonomske poteškoće, nakon čega će Vlada izdvojiti dodatna budžetska sredstva za finansiranje i subvencionisanje poljoprivrednika itd.

Predložena rezolucija nije dobila dovoljno glasova poslanika za usvajanje.

Tako, sa 22 glasa za, 49 uzdržanih i nijedan protiv, predložena rezolucija nije prošla.

Sednica se nastavlja sutra u 10.00 časova, sa preostalim tačkama dnevnog reda.