Skupština Republike Kosova

Zajednička izjava institucija Republike Kosovo, nakon sastanka sa ambasadorima KVINT-a i predstavnikom EU

14.01.2022

Institucije Republike Kosovo su na zajedničkom sastanku sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU iznele svoj usaglašen i zajednički stav u vezi sa održavanjem referenduma u Srbiji na teritoriji Republike Kosovo. Pored ponavljanja da će srpski građani Kosova sa dvojnim državljanstvom imati pravo glasa u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno poštom i u Kancelariji za vezu, institucije su jasno stavile do znanja da otvaranje srpskih biračkih mesta na Kosovu predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse. Štaviše, ovakav čin predstavlja kršenje teritorijalnog integriteta od strane Srbije u odnosu na nezavisnu i suverenu državu Kosovo. Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da u odnosu na Kosovo primenjuje iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, jer nezavisnost naše zemlje ne samo da priznaje većina demokratskih zemalja sveta, već je i pečat Međunarodnog suda pravde.

Ustav Kosova, važeći zakoni na Kosovu, kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa ne priznaju pravo jedne države da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države. Dakle, dosadašnja praksa od 2012. godine je neustavna i kao rezultat toga ne obavezuje sadašnje institucije Republike Kosovo proizilazeći iz jasne volje građana izražene 14. februara 2021. godine. Pogotovo kada ove prakse su rezultovale jačanjem nelegalnih struktura Srbije na Kosovu.
Štaviše, kosovske institucije su naglasile da nije u pitanju uloga OEBS-a, već uloga Srbije i njenih paralelnih i nelegalnih struktura na Kosovu. Jer, pre nego što je OEBS prikupio glasove, bio bi održan potpuno nezakonit proces otvaranja biračkih mesta i glasačkih kutija na teritoriji Republike Kosovo za referendum druge države, odnosno Srbije, a taj proces bi organizovao srpske nelegalne strukture na Kosovu. Kako svedoči pismo koje su srpske vlasti uputile OEBS-u, razlog zašto Srbija insistira na otvaranju biračkih mesta na Kosovu je zato što Kosovo smatra delom svoje teritorije. Stoga želi da iskoristi referendum kao sredstvo za proširenje svog suvereniteta nad Kosovom. Shodno tome, pozicija kosovskih institucija nema veze sa OEBS-om, već sa protivljenjem ove stalne  tendencije Srbije, što dokazuje jasne teritorijalne pretenzije na Kosovo.

Institucije Kosova ostaju zahvalne državama Kvinte i svim drugim demokratskim državama koje su priznale nezavisnost Kosova i izražavaju zahvalnost što je danas na sastanku ponovo potvrđena njihova podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje. Kao takve, kosovske institucije pozivaju sve demokratske države da podrže Kosovo u njegovim naporima da zaustavi kontinuirane akcije Srbije koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i državnost Kosova. Štaviše, ova praksa Srbije, koja sledi ruski model, ima punu podršku Ruske Federacije, dokazujući na taj način svoje tendencije za brzu destabilizaciju našeg regiona i poništavajući uspehe koje su Kosovo i region postigli u partnerstvu sa prijateljskim demokratskim zemljama. Ne održavanje srpskog referenduma na suverenoj teritoriji Republike Kosovo je pravi korak u našoj zajedničkoj borbi protiv autokratija i unapređenju demokratskih praksi, a to je obaveza koju je Kosovo nedavno dalo na Samitu za demokratiju u organizaciji Ujedinjenih Američkih Država.