Skupština Republike Kosova

Predsednik Glauk Konjufca: Kosovo nepokolebljivo u naporima za evropske integracije, demokratiju i ravnopravnost 

26.03.2024

U Skupštini Republike Kosovo danas je počeo 11. sastanak Parlamentarne komisije za stabilizaciju  i pridruživanja EU-Kosovo. Pod rukovodstvom kopredsedavajućih, Mimoze Kusari Lile i Lukas Mandl, prva sesija je obuhvatila niz tema u vezi sa aktuelnim dešavanjima na Kosovu i njegovoj evro atlantskoj perspektivi. 

U svom govoru pred članovima ove komisije, predsednik Skupštine Glauk Konjufca je ocenio ulogu EU u unapređenju regionalne saradnje, unapređenju ekonomskog rasta i podršci vladavini prava i ljudskih prava, izrazivši opredeljenje da zajednički radimo na rešavanju problema, izazovima i dalje unapređenje integracije Kosova u EU. 

Pominjući izazove koje Kosovo ima pred sobom, predsednik Konjufca je istakao potrebu da se nastavi sprovođenje reformi koje se odnose na vladavinu prava i ljudska prava. 

„Već smo pokazali našu posvećenost jačanju demokratskog upravljanja i osiguravanju da naše institucije budu transparentne, odgovorne i inkluzivne. Dijalog između Kosova i Srbije uz posredovanje EU je važna komponenta naše regionalne saradnje. Posvećeni smo zajedničkom radu na rešavanju otvorenih pitanja i promovisanju mira i stabilnosti u regionu. Smatramo da je međusobno priznanje Kosova i Srbije suštinski deo konačnog sveobuhvatnog sporazuma, kao neophodan preduslov da obe zemlje napreduju na svojim evropskim putevima“, istakao je predsednik Glauk Konjufca, dodajući da je nepokolebljiva posvećenost Kosova članstvu u EU stoji kao svetionik nade, odražavajući težnje njenih građana za demokratijom i prosperitetom. 

Čelnik Predsednik Skupštine je rekao da je zahtev Kosova za članstvo u EU bio i ostaje istorijski, važan momenat ka dubljoj integraciji, ističući poštovanje kriterijuma Kopenhagena i evropskih vrednosti. 

Predsednik Konjufca je takođe naglasio da usvajanje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope podvlači posvećenost zemlje međunarodnoj saradnji i integraciji. Osnovna prava, posebno prava manjina i žena, prema njegovim rečima, su osnovni principi posvećenosti Kosova jednakosti i inkluzivnosti. On je rekao da su strategije usmerene na unapređenje prava manjinskih zajednica primer odlučne posvećenosti Kosova da obezbedi jednake mogućnosti za sve pojedince, bez obzira na etničku pripadnost, pol ili seksualnu orijentaciju.

„Kao zaključak, Kosovo ostaje nepokolebljivo u svojim naporima za evropske integracije, demokratiju i jednakost. Smatramo da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana i pozivamo zemlje članice EU da daju prioritet proširenju i isporuče obećane beneficije kada se ispune uslovi“, rekao je predsednik Glauk u svom govoru. 

Kopredsedavajuća PKSP Mimoza Kusari-Lila smatrala je današnji sastanak važnim momentom na putu Kosova ka evropskim integracijama. 

Prisećajući se masakra koje je država Srbija izvršila nad nevinim albanskim civilnim stanovništvom i NATO bombardovanja nad bivšom Jugoslavijom, na njihovu 25. godišnjicu, Kusari Lila je rekla da se, gledajući rat tako blizu nas, u Evropi, sećamo se truda  dubokog rada koji svi moraju da urade da bi održali mir i stabilnost. 

„S obzirom da je 2024. godina izborna za Evropski parlament i da su izbori blizu, to što ste ovde sa nama, glasno govori o vašoj nepokolebljivoj posvećenosti proširenju EU i stajanju uz Kosovo u ovim važnim trenucima i ocenjivanju koraka koje preduzimamo, idući ka EU integracijama“, istakla je Kopredsedavajuća Mimoza Kusari Lila. 


Ona je još jednom podsetila na teroristički napad paravojne grupe Srbije na severu Kosova i ubistvo majora kosovske policije Afrima Bunjakua, ovaj čin koji je, kako je rekla, izneo na videlo pravo lice i nameru Srbije, da spreči srpsku zajednicu na Kosovu da se integriše i da napadne i destabilizuje ne samo Kosovo, već mir i bezbednost u celom regionu.

Kusari Lila je rekla da je međunarodna zajednica uzela u obzir naš napredak, gde je Kosovo zabeležilo značajan napredak u različitim međunarodnim indeksima.

„Kada gledamo u budućnost, naš put ostaje čvrsto postavljen ka dubljim evropskim integracijama. Današnje rasprave ne samo da će se odraziti na naša dostignuća, već će i ucrtati put ka izazovima i prilikama koji su pred nama. Naša posvećenost reformama, zajedno sa kontinuiranom podrškom Evropske unije, poguraće nas ka našoj zajedničkoj viziji za mirnu, prosperitetnu i integrisanu Evropu“, naglasila je Kusari Lila.

Lukas Mandl, kopredsedavajući Parlamentarnog odbora EU-Kosova za stabilizaciju-pridruživanje, u svom izlaganju pozvao je na punu implementaciju Briselskog i Ohridskog sporazuma, podsetivši da je Evropski parlament zatražio ukidanje mera protiv Kosova. Prema njegovim rečima, dijalog Kosova i Srbije će imati smisla samo kada se bude vodio u duhu dobre vere i kompromisa u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa. On je rekao da je današnji sastanak nastavak sastanaka koji su održani ranije i da se održava u važnom trenutku za Kosovo i EU.

„Od martovskog sastanka Kosovo je doživelo dva događaja, nasilje u maju i teroristički napad u Banjskoj. Ponavljam poziv EP za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Pozivam punu implementaciju Briselskog i Ohridskog sporazuma, bez odlaganja. Ističem da Evropski parlament žali zbog mera koje su preduzete protiv Kosova i zahteva njihovo uklanjanje”, naglasio je Mandl.

Uzimajući reč na sastanku, zamenik premijera Republike Kosovo, Besnik Bislimi, rekao je da Republika Kosovo visoko ceni rezolucije i kontinuirane pozive Evropskog parlamenta za priznanje Kosova od strane 5 zemalja koje ne priznaju Kosovo, za priznanje napretka koje je Kosovo postiglo u reformama dubokih političkih i ekonomskih pitanja vezanih za naše evropske integracije, za donošenje odluke o liberalizaciji viznog režima za naše građane, za dobrodošlicu našoj aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji, za podršku našoj aplikaciji za Saveta Evrope, za apel Evropskoj komisiji za ukidanje restriktivnih mera, kao i za najoštriju osudu agresivnog i terorističkog napada u Banjskoj.

On je rekao da Kosovo pripada Evropskoj uniji i mi svakodnevno radimo na tome da to što pre postane realnost, ne samo kao politički stav, već i kao stav i volja građana zemlje.

Čak je i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Nenad Rašić pozvao na ukidanje mera protiv Kosova, smatrajući ih tragikomičnima.

„Imamo dva sufinansirana programa i oni su usmereni na zaštitu zajednica i njihovo jačanje, a ja sam zamolio g. Tomas i ja vas molim da date sve od sebe da ova dva programa isključite iz mase. Ovim merama pogađate zajednice, ja vas molim da uradite nešto u vezi sa tim merama jer mi ne možemo ništa da uradimo sa programima”, naglasio je Rašić, dodajući da daje sve od sebe za Srbe u četiri opštine na severu za učešće na izborima.

Šefica Političkog i ekonomskog sektora za evropske integracije AnnaCarin Platon, govoreći u ime visoke predstavnice Unije za spoljnu politiku i bezbednost i u ime Evropske komisije, ponovo je potvrdila saradnju između EU i Kosova, dodajući da je za Kosovo važno da sprovede reforme i postigne napredak, navodeći niz ciljeva koji se moraju realizovati.

Sastanak odbora je nastavljen razgovorima potpredsednika Bahrima Shabanija, poslanika Fitore Pacolli Dalipi, Armend Muja i Eliza Hoxha, kao i poslanika Thijs Reuten i Ladislav Ilić. Tokom govora, oni su izneli svoja viđenja napretka i izazova u oblasti reformi koje se odnose na evropske integracije, dijalog Kosova i Srbije uz pomoć EU, kao i regionalnu saradnju i članstvo u međunarodnim organizacijama.