Skupština Republike Kosova

Komisija  za spoljne poslove i dijasporu sastala se sa Komisijom  Senata za spoljne poslove, bezbednost i odbranu iz Češke Republike

23.04.2024

Članovi Komisije za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Republike Kosova, predvođeni predsednicom Arbëreshë Kryeziu - Hyseni, dočekali su danas na sednici  Komisiju Senata za spoljne poslove, bezbednost i odbranu iz Češke Republike. 
 
Predsednica Komisije Kryeziu-Hyseni je, nakon što se zahvalila delegaciji iz Češke na poseti, takođe zahvalila njima i Češkoj državi na kontinuiranoj podršci koju pružaju Kosovu, u svim fazama njegovog procesa izgradnje države.
  
I ostali članovi komisije izrazili su dobrodošlicu i zahvalnost Češkoj delegaciji, koja je izrazila uverenje da će Češka i ubuduće podržavati Kosovo.

Nakon sednice,  razgovarano je o širokom spektru pitanja, u cilju što bolje koordinacije između dve zemlje, sa posebnim akcentom na međuparlamentarnu saradnju, kao i podršku Kosova u međunarodnim forumima.
 
Govorilo se i o opasnosti koju za Evropu i šire predstavlja ruska agresija na Ukrajinu, pa je s tim u vezi istaknuta potreba za jedinstvenom politikom odbrane demokratije.

U ime Češke delegacije govorio je Pavel Fischer, predsednik Komisije a za spoljne poslove, bezbednost i odbranu Senata Parlamenta Češke Republike, koji je takođe bio u pratnji Češkog ambasadora u Republici Kosova.

On je ovom prilikom istakao prijateljstvo i saradnju između dve zemlje.