Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za budžet, rad i transfere

08.05.2024

Komisija za budžet, rad i transfere, kojom je predsedavao predsednik Armend Muja, održala je danas sednicu po redu na kojoj je izglasano o više izveštaja koji su razmatrani na prethodnim sednicama.

Komisija je glasala o Nacrtu zakona o ratifikaciji Sporazuma o zajmu između Republike Kosovo i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat prečišćavanja otpadnih voda u Uroševcu, izveštaj sa amandmanima Komisije za životnu sredinu, hranu, poljoprivredu, planiranje o Nacrtu zakona o energetskom učinku zgrada, dok je izveštaj sa amandmanima Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport za Nacrt zakona o školskim udžbenicima, na zahtev članova komisije, skinut je sa dnevnog reda.

Zatim je većinom glasova komisija izglasala godišnji finansijski izveštaj Nacionalne kancelarije za reviziju za 2022. i 2023. godinu, godišnji finansijski izveštaj Agencije za informacije i privatnost za 2022. i 2023. godinu, godišnji finansijski izveštaj Agencija za sprečavanje korupcije za 2022. i 2023. godinu, kao i godišnji finansijski izveštaj Nezavisnog nadzornog odbora za civilnu službu za 2022. i 2023. godinu.

Sednica je nastavljena razmatranjem Nacrta zakona o ratifikaciji Kreditnog sporazuma između Republike Kosovo, koju predstavljaju Ministarstvo finansija, rada i transfera i Razvojna banka Saveta Evrope za projekat „Adekvatno socijalno stanovanje“ .

Detalje o ovom projektu izneo je zamenik ministra za infrastrukturu Jeton Raka, ali oni nisu bili dovoljni za članove komisije, koji su zatražili da ministar finansija Hekuran Murati još jednom iznese više detalja o ovom sporazumu.

Komisija je razmotrila i Nacrt zakona o ratifikaciji amandmana na Sporazum o osnivanju Evropske banke za obnovu i razvoj ("Sporazum") - član 1, koji je predstavio ministar finansija Hekuran Murati, koji su podržali svi članovi komisije.

Takođe, na ovoj sednici je razmotren godišnji izveštaj Kosovskog saveta za kulturnu baštinu za 2023. godinu, koji je predstavila predsednica odbora, Zanita Halimi.

Međutim, u nedostatku kvoruma, glasanje o ovom izveštaju je odloženo za sledeću sednicu, kao i razmatranje Srednjoročnog okvira rashoda Skupštine Republike Kosovo za period 2025-2027.