Skupština Republike Kosova

Sednica Komisije za javnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj

26.04.2024

Komisija za javnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj  održala je danas redovnu sednicu  kojom je predsedavao Valon Ramadani predsednik, na kojoj je razmotren Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije.

Precizirajući osetljivost ovog nacrta zakona, predsednik Ramadani je naveo da su o ovom nacrtu zakona vođene rasprave u sedam centara Kosova, sa građanima i raznim interesnim grupama, u kojima su date efektivne preporuke i kritike.

Na ovoj sednici, pred članovima Komisije u vezi nacrta zakona obratila se ekspertkinja Saveta Evrope Deidre Kevin, koja je bila uključena u izradu nacrta zakona.

Kevin je u virtuelnoj formi predstavila svoje komentare i ekspertizu u izradi zakona koji se odnose na medije u drugim zemljama regiona, pozivajući se na standarde Evropske unije. Ona je takođe navela standarde EU koje je Kosovo primenilo tokom izrade Nacrta zakona o Nezavisnoj komisiji za medije, kao i preporuke koje je dala Kancelarija Evropske unije.

U vezi Nacrta zakona o Nezavisnoj komisiji za medije svoje stavove su izneli i članovi Komisije, ističući da je nacrt zakona izrađen kako bi obuhvatio regulisanje oblasti koje spadaju u njegov delokrug, uvek u skladu sa direktivama EU.

Zatim, članovi Komisije su, osim razmatranja komentara Kancelarije EU na Kosovu, razmotrili i komentare OEBS-a, NKM-a, Foruma za integritet informacija, BIRN-a, Direkcije za pravne usluge Skupštine Kosova, kao i komentare lokalnih medija. 

Tokom razmatranja preporuka strana uključenih u diskusiji, na ovoj sednici su izneli stavove o predloženim amandmanima i predsednik Nezavisne komisije za medije, predstavnik Pravne kancelarije Skupštine uz komentare predstavnice Kancelarije EU i sugestije članova Komisije.

Većinom glasova usvojene su neke od predloženih preporuka. Dok, u cilju daljeg razmatranja ostalih predloženih amandmana, Komisija će nastaviti rad na jednoj od narednih sednica, kako je naglasio predsednik Ramadani.