Skupština Republike Kosova

Osmani: Koordinacija sa Albanijom biti u funkciji ojačanja međunarodnog subjektiviteta Kosova

19.02.2020

Predsednica skupštine Kosova, dr. Vjosa Osmani dočekala je na sastanak ministra na dužnost za Evropu i spoljne poslove Albanije, Gent Cakaj.

 

Na sastanku su govorili o međuparlamentarnoj saradnji, u funkciji ojačanja međunarodnog subjektiviteta Kosova.

 

Ona je rekla da među ciljevima ovog saziva ostaje i učlanjivanje Kosova u neke parlamentarne mehanizme, u kojima je pomoć Albanije neophodna.

 

Dalje, Šefica parlamenta, Osmani, zatražila je od g. Cakaj veću koordinaciju između Kosova i Albanije o spoljnoj politici. Prema njenim rečima, neophodni su zajednički stavovi za ojačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova.

 

U tom kontekstu, Cakaj je dao do znanja da u okviru saradnje između dve države, u planu je i spajanje nekoliko ambasada i konzulata, koje će sem racionalnije upotrebe, sadržavati i političku poruku.

 

Oba sagovornika su se složila da ekonomska saradnja između dveju država nije na traženom nivou, i založili su se da će otkloniti prepreke.

 

Predsednica skupštine, Osmani, zatražila je uklanjanje netarifnih barijera za kosovske firme koje operišu u Albaniji.

 

Dok, ministar Cakaj, obećavajući pomoć u tom pravcu, istakao je da je vreme za novi momentum što se tiče ekonomske saradnje između dveju zemalja.

 

Na ovom sastanku je diskutovano i o saradnji za podržavanje albanske dijaspore kao i kršenje osnovnih prava i sloboda Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

 

Albanska strana je zvanično pozvala predsednicu skupštine, Osmani, da u bliskoj budućnosti razvije službenu posetu Albaniji.