Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za ekonomiju, zapošljavanje, trgovinu, industriju, preduzetništvo i strateške investicije

28.05.2020

Danas, komisija za ekonomiju, zapošljavanje, trgovinu, industriju, preduzetništvo i strateške investicije, predsedavano od Endrit Shala, predsednik, održala je sednicu po redu uz raspravljanje tački dnevnog reda predviđenim za diskusiju.

 

Pošto u prethodnim sednicama se opširno diskutovalo o Godišnjem izveštaju Regulatornog Ureda energije – RUE, za 2019. godinu, članovi komisije, sa većinom glasova odobrile su izveštaj u pitanju.

 

Isto tako, jednoglasno su glasali za vezano za objavljivanje konkursa za izbor predsednika komisije za reviziju Regulatornog Ureda za usluge vode, uz praćenje kriterijuma predviđenim zakonom koji reguliše ovo pitanje.

 

Predsednik komisije, naglasio je da nakon razmatranja konkursa i radne grupe koji se sastoji od poslanika ove komisije, konkurs u pitanju može se objaviti, ali odluci iste biće priložen tekst konkursa odobren od strane komisije i kao takav stupiće na snagu dana potpisivanja.

 

Na istoj sednici, dočekao se i odbor Kosovskog Autoriteta Konkurencije – KAK, koji pred članovima komisije je otkrilo godišnji izveštaj za 2019. godinu, naglašivši ključna dostignuća iste za period od godinu dana.

 

Između ostalog, predsednik KAK, Valon Prestreshi, pozivajući se na ovaj izveštaj, visoko je procenio rad ovog Autoriteta, naglašivši neprekidno angažovanje iste za pravedno zagovaranje podizanja  svesti građana u oblasti konkurencije, potpisivanje memoranduma o saradnji sa ostalim strankama kao i pružanje preporuka sa stručnim karakterom za javne kao i privatne institucije.

 

Vezano za ovaj izveštaj, članovi komisije su prethodni razmotrili u detalje , dok pred odbor KAK su uputili niz pitanja koja se direktno nadovezuju sa dostavljenim informacijama. Isto tako, predložili su i nekoliko preporuka za dodatno intervenisanje u dostavljenom izveštaju, pogotovo, intervencije kod modifikovanja naziva izveštaja i postavljanje tabela upoređivanja za rad KAK-a po godinama, da imamo što više vizibilnosti za javnost.

 

Odbor KAK se složio da uputi sve preporuke date od strane članova komisije za intervenisanje u izveštaju. Tako da, uz usvajanje sa većinom glasova izveštaja u pitanju, predsednik komisije zajedno sa ostalim članovima komisije, zaključili su sednicu ovog dana.