Skupština Republike Kosova

Članovi Komisije za nadzor javnih finansija boravili su u zvaničnoj poseti Stokholmu, Švedska  

22.03.2024

Članovi Komisije za nadzor javnih finansija: Arta Bajralija, Mirlinda Tishukaj – Sadiku, Rashit Qalaj i Albana Bytyqi, boravili su 19. i 20. marta 2024. godine u zvaničnoj poseti Stokholmu, Švedska. 

Generalni revizor, gđa. Vlora Spanca, kao i zamenik/generalnog revizora, Bezad Halilaj, sa ostalim predstavnicima, takođe su učestvovali u ovoj poseti. 

Ovom prilikom, delegaciju Kosova je na posebnom sastanku primila generalni revizor Švedske, gđa. Helena Lindberg, koja je visoko ocenila dugogodišnju saradnju između Nacionalne kancelarije revizije Švedske (NKR) i Nacionalne kancelarije revizije Kosova (NKR). Ona je goste upoznala sa mandatom, ulogom i radom institucije koju vodi, kao i značajem saradnje sa parlamentom Švedske i parlamentarnim komisijama. 

Sastanci su nastavljeni  i sa drugim visokim zvaničnicima NKR, gde se razgovaralo o ulozi i odgovornostima Vrhovnih revizorskih institucija (VRI) prema Skupštini iu procesu odgovornosti, finansijske revizije, revizije učinka, kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa. 

Poslanici Skupštine Kosova i predstavnici NKR održali su sastanke i u Parlamentu Švedske, sa poslanicima Hans Ekström, zamenikom/predsedavajućim Saveta za NKR i članom Ustavne komisije, David Peres, članom Komisije za finansije , kao i ostalim članovima kabineta iz ovih komisija. 

Na ovim sastancima razgovarano je o povećanju saradnje i uticaju na sprovođenje preporuka kako bi lanac odgovornosti bolje funkcionisao. Takođe, poslanici sa Kosova su od kolega Švedske obavešteni o tome kako postupaju sa revizorskim izveštajima i odnosima sa Nacionalnom kancelarijom Švedske.

Tokom boravka u Stokholmu, poslanici Skupštine Kosova i predstavnici NKR posetili su i Švedsku agenciju za međunarodni razvoj (SIDA).