Skupština Republike Kosova

Status Kosova je unapređen u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

24.03.2024

Stalna upravna Komisija  Parlamentarne skupštine NATO-a, koja razvija radove u Estoniji, odlučila je danas da podigne status delegacije Skupštine Republike Kosova na nivo pridruženog člana Skupštine. Ovo je najviši nivo prisustva u Skupštini do punopravnog članstva Kosova u NATO.

Kosovo je dugih niz godina imalo status člana posmatrača. Ova odluka biće formalizovana glasanjem u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na prolećnom zasedanju Skupštine, koje će biti održano 27. maja u Sofiji.

Sa povećanjem nivoa zastupljenosti u Skupštini NATO-a, doći će do proširenja delegacije, većeg uključivanja Kosova u odluke Skupštine i prava na upućivanje amandmana i komentara za svaki proces i dokument kojim se bavi Skupština, što je ranije trebalo da se radi preko delegacija drugih zemalja, uglavnom Albanije.

Ovom prilikom, šef Delegacije Skupštine Republike Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Driton Hyseni, zahvalio je svim članovima upravne komisije skupštine na današnjoj odluci u korist Kosova.

Predsedavajući Hyseni je izrazio posebnu zahvalnost predsedniku Skupštine g. Michal Szczerba, potvrđujući čvrstu poziciju Kosova u unapređenju zajedničkih vrednosti.